Omakoti Ja Saneeraus Milloin Tehdä Itse

Omakoti ja saneeraus – koska kannattaa tehdä itse ja koska ei

Monet asiat omassa kodissa ovat omissa käsissä, myös korjausrakentamisen eli saneerauksen suhteen. Välillä kuitenkin tulee vastaan korjaustöitä, joita ei välttämättä kannata tehdä itse, tai lähteä kokeilemaan josko jokin ratkaisu toimisi Googlea käyttäen. Paikalliset rakentamisen ammattilaiset ovat sitä varten tilattavissa, että kotisi oli jatkossakin asumiskelpoinen ja työ tulee tehdyksi vakuutuksen säilyen. Ei siis kannata suhtautua omaan taloon ja kotiin kuten sattumankauppaan.

Oma koti vaatii pitkäaikaista ja jatkuvaa huolenpitoa, jonka pitää perustua tietoon, ei sattumaan. Jos sitten haluaa sattumanvaraista toimintaa, ruletti pelit ovat sellaista ajanvietettä kodinrakentajalle, missä sattumalla ja onnella on enemmän merkitystä vain tiedolla.

Mitkä ovat sitten töitä, joita voit ihan rauhassa tehdä:

  • lattian asentaminen
  • keittiökaappien ja ovien vaihto
  • seinän tasoitus ja tapettien laittaminen
  • lattia- ja kattolistojen asennus
  • kompostin rakentaminen
  • pihavaraston kokoaminen/rakentaminen

Tällaiset työt ovat periaatteessa korjausrakentamisen helpommasta päästä löytyviä töitä, joita kuitenkin joutuu aina muutaman vuoden välein useimmassa kodissa tekemään. Samoin uusien laitteiden kuten jääkaapit, pakastimet ja valot kuuluvat tähän listaukseen, mutta sitten on varmuudella töitä, joissa vähintäänkin pitää miettiä, josko sittenkin kutsuisi ammattilaisen.

Ammattilaisen korjaustöitä kotona:

  • vedeneristys työt kuten sauna, pesutilat ja wc
  • laatoitustyöt
  • pihasaunan rakentaminen sähköistyksineen
  • sähköasennukset
  • LVI- työt

Töitä ei pidä jättää tekemättä

Oma koti on useimman perheen suurin investointi koko elämän aikana. Se on myös tärkeä pitää kunnossa, jotta oma terveys säilyisi samalla. Oma koti on nimenomaan se oma linna, josta huolehtiminen on sekä itselle että talon tuleville asukkaille tärkeätä. Jos huolehdit talostasi ajoissa, säilyy sen arvo tulevinakin vuosina, eikä sille kerry ns. korjausvelkaa, joka vain kertyy isommaksi, mitä pidemmälle tarvittavia korjauksia siirtää.

Suomessa on itseasiassa viime vuosina nimenomaan tutkittu ja laskettu tätä korjausvelka-asiaa, ja tilastoista selviää, että suomalaiset ovat viime aikoina suhtautuneet liian huolettomasti talojen kunnossapitämiseen ja kokonaisuutena Suomeen on kertynyt melkoinen korjausrakentamisen velkavuori.

Keneltä kysyä apua

Monet kodin korjaustöistä ovat sellaisia, joista asukkailla itsellään ei välttämättä ole minkäänlaista kokemusta aiemmin. Ne ovat usein myös sellaisia, joissa ainakin ensimmäisellä kerralla on hyvä kysyä apua.

Apua voi etsiä ja kysyä:

  • paikalliset rautakaupat kuten K-raudat
  • paikalliset rakentamisen tapahtumat ja messut
  • internetin keskustelupalstat ja sosiaalisen median ryhmät

Toinen ja kannatettava vaihtoehto on ensimmäisellä kerralla pyytää kaveria tai tilata ammattilainen tekemään työ, ja itse olla mukana apulaisena oppimassa työ seuraavaa kertaa varten. Esimerkiksi lattianasentaminen ei välttämättä ole ensikertalaiselle helppo työ, mutta kun sen kerran on tehnyt oikein, osaa sen laittamisen tehdä uudelleenkin.

Suomalainen tekee usein ensin itse ja kysyy vasta sitten kun tulee ongelmia vastaan, mutta on erittäin suositeltavaa ensin ottaa selvää asioista, ja vasta sitten aloittaa työt. Useimmiten näin tekemällä säästää sekä aikaa että rahaa.

Työt ja rahoitus ja vakuutukset

Monet kodin töistä ja korjauksista on pieniä ja sitä kautta myös edullisia toteuttaa. Useimmiten riittää vasara ja naula, tai ruuvimeisseli ja ruuvit, mutta sitten kun joudutaan korjaamaan kattoa tai avaamaan seiniä ollaan tilanteessa, missä kulut nousevat. Vessaremontti tai keittiöremontti vievät tuhansia euroa, vaikka tekisitkin itse kaikki ne vaiheet, jotka ovat sinulle mahdollisia, ja silloin voi tulla vastaan isoja kysymyksiä.

Isompien kotihankkeiden mietintälistaa:

  • onko remontti pakko tehdä, vai onko kyse estetiikasta ja omasta halusta
  • onko omalla tilillä rahaa remonttiin, tai sijoituksissa varoja, joita voit likvidoida
  • onko sinulla tarvittaessa hyvä yhteys pankkiin mahdollista lainaa ajatellen
  • tunnetko valmiiksi tekijän, vai pitääkö sinun lähteä tekemään tarjouspyyntöjä

Jos tarpeesi remontin suhteen vaatii ulkopuolista tekijää, on hyvä muistaa jo alkuvaiheessa, että hyvät tekijät ovat kysyttyjä, ja siten heidän kalenterinsa voi olla kuukausien ajan varattu. Eli jos tarpeesi on pikainen, voi hyvinkin olla, että et saa haluamaasi tekijää, ja joudut etsimään uuden. Ole kuitenkin tarkkana, kun valitset ja etsit tekijää remontillesi. Ei ole kiva havaita vuosi remontin jälkeen, että tekijä on kadonnut, eikä työllesi itseasiassa ollut vakuutusta ja ”korjattu” asia on pahemmassa kunnossa kuin alkujansa.

Oman kodin remonteissa ei kannata säästää tekijöiden valinnassa. Monesti säästömahdollisuus tulee kuitenkin remontissa käytettävien näkyvien tuotteiden valinnan kautta, erilaiset ovet, laatat yms. saattavat kalliina vaihtoehtona maksaa monin kerroin edullisempien vaihtoehtojen euromäärät, joten suunnitelmallisuus on tärkeätä silloin, kun ostat työn ammattilaiselta – vaikkakin se voi parhaimmillaan myös nostaa kotisi arvoa.

Index